SHOQATA E INDUSTRIALISTËVE USHQIMORË
ALBANIAN FOOD INDUSTRY
HOTLINE :      +355 67 604 52 40      e Hë - e Pr  8:00  - 18:00
ADRESA :   Rr. "Gjin Bua Shpata", Pallatet e Aviacionit të Vjetër, Shk. 4, Kati i I, Ap.16, Tiranë

Në 3 dhjetor 2018, Albanian Food Industry (AFI)  në bashkëpunim me RisiAlbania, një projekt inovativ, i financuar nga Qeveria Zvicerane, përmes Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC), organizuan një takim biznesi mbi teknologjitë alternative të tharjes për bimët mjekësore dhe aromatike (BMA). Në këtë aktivitet morën pjesë aktorët kryesorë të sektorit të BMA-ve si grumbullues, përpunues dhe eksportues, përfaqësues të kompanive shqiptare të paketimit të BMA-ve, përfaqësues të industrisë së vendit me potencial për prodhimin e furrave të tharjes si edhe atyre rajonale (kompani nga Kosova dhe Serbia) që prodhojnë furra tharje për BMA-të, si dhe përfaqësues të RisiAlbania dhe AFI.

Në kuadër të projektit “Siguria Ushqimore dhe të Drejtat e Informimit Konsumator”, i mbështetur nga Fondacioni Shoqëria e Hapur për Shqipërinë- OSFA, gjatë muajit tetor - nëntor, AFI organizoi një serë aktivitetesh informuese mbi sigurinë ushqimore me qindra fëmijë  të kopshteve publike dhe private.  Këto aktivitete kishin si qëllim informimin e brezit të ri mbi sigurinë ushqimore dhe rëndësinë e saj.

Një ditë më parë, Kuvendi miratoi uljen në 6% të TTIMIT MBI Vlerën E Shtuar për Bujqësinë, çka për qeverinë konsiderohet si një mbështetje për fermerët. Por, ekspertët e fushës thonë, se TVSH-ja 6% për bujqësinë është një regres për sektorin, pasi fermeri është ai që do të paguajë kostot e shitjes së prodhimit, sidomos në tregjet jashtë vendit. Alban Zusi, kreu i Qendrës së Eksporteve Shqiptare, thotë për Ekonomix.al, se qeveria duhet të kishte menduar edhe për TVSH-në e shitjes së produkteve bujqësore e ushqimore në treg, pasi aktualisht është 20%.

Në takimet konsultative të Ministrisë e Bujqësisë me Industrinë e Përpunimit të Qumështit, në datë 10 tetor 2018, u kërkua që Albanian Food Industry (AFI) dhe Industria e Përpunimit të Qumështit të hartonim propozime  për skemën e subvencionimit të prodhimit të qumështit  për vitin 2019. Në kuadër të këtij procesi, AFI ka organizaur disa takime, ku ndër më vendimtaret ishin takimi i datës 23 shtator në Lushnje, me fermerët e vegjël, të mesëm dhe fermat përqendruara dhe në datën 17 nëntor, një takim një ditor pune,  më fermërë, grumbullues, përpunues dhe specialistë të fushës, në Durrës. Në këtë takim morën pjesë Zv.Ministri i Bujqësisë Z. Ilir Halilaj, dhe Drejtori i AKU-së Z. Agim Ismaili, si dhe përfaqësues të AFI-t.

Dalja e prodhimit shqiptar në tregjet ndërkombëtare mund të realizohet vetëm nëse fermat apo ndërmarjet bashkohen. Të këtij mendimi janë ekspertët e fushës së eksporteve të produkteve shqiptare në vendet e Bashkimit Europian, të cilët thonë, se mbështetja e BE-së është rritur kohëve të fundit për klasterat, pasi kështu biznesi mund të zgjidhë edhe probleme të shumta që hasen. Për Z. Alban Zusi, kreun e Qendrës së Eksporteve Shqiptare, një bashkëpunim i tillë është shumë i rëndësishëm në kuadër të trendeve moderne e bashkëkohore të zhvillimit ekonomik kombëtar e rajonal.

Në datat 6-7 Nëntor u organizua në Ukrainë nga Dhoma e Tregëtisë së Donietskut, Festivali i Klasterave dhe Iniciativave Krijuese - “Cluster Fest 2018”. Qëllimi i këtij eventi ishte mbështetja e iniciativës së klasterit në rajonin e Donietskut, krijimi i unionit të klasterave egzistues si edhe përfshirja në këtë lëvizje e sipërmarrjeve të tjera për krijimin e klasterave të rinj. Klasteri i Tepelenës u prezantua si rast i zhvillimit të klasterave në rajonin e Ballkanit, duke treguar se krijimi i klasterave kalon në të njëjtat stade zhvillimi dhe ndeshet me të njëjtat probleme pavarësisht vendit ku krijohet.

Panairi “Blej shqip” është një ndër panairet më të mëdha dhe   rëndësishëm që i dedikohet tërësisht promovimit të produkteve “Made in Albania”.

Produktet shqiptare që do të promovohen në këtë panair duhet të jenë të larmishme, si psh: prodhime vere dhe pije të ndryshme shqiptare, prodhim mjalti, gliko, djathi dhe bulmeti, prodhime artizanale, apo edhe çdo produkt tjetër “Made in Albania”.
Albanian Food Industry ju informon që nga data 19 deri më 25 nëntor 2018 do të zhvillohet edhe në Shqipëri edicioni i 3-të iJavës së Kuzhinës Italiane në Botë. Tema kryesore e edicionit të këtij viti do të jetë "Dieta Mesdhetare", një model ushqimor i qëndrueshëm nga pikëpamja ekonomike, mjedisore si dhe për mbrojtjen e shëndetin të njeriut, në përputhje me strategjinë e gjerë të promovimit ndërkombëtar të ndjekur nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimi ndërkombëtar, në samitet kryesore të gjithëanëshme.

Alban Zusi, i ftuar tek “Wake Up” në Top Channel

Rreziku që na vjen nga uji i ambalazhuar.  A e keni kontrolluar ndonjëherë skadencën e shisheve plastike?!

Nga një pyetësor i bërë nga Agroweb, ku 92 nga 100 persona rezulton se nuk e kontrollojnë datën e skadencës të shishes plastike të ujit
 Nisur nga një emision investigativ i transmetuar së fundmi mbi plotësimin e standarteve të sigurisë ushqimore nga prodhues shqiptarë, emisione të cilët, siç është komunikuar, do të vazhdojnë të shfaqen në media rregullisht, si një nga shoqatat më aktive të agro-biznesit në vend, dëshirojmë t’ju paraqesim në këtë letër qëndrimin tonë mbi këtë çështje, duke shpresuar që ky të jetë fillimi i një marrëdhënie të frytshme në interes të të gjitha palëve të përfshira në këtë proçes të komplikuar dhe sfidues siç është siguria ushqimore.